Lessen

Bij ons paardrijden

De manege biedt jong en oud de mogelijkheid veilig en verantwoord te leren paardrijden. Zowel voor beginnende als gevorderde ruiters biedt de manege passende lessen. Hiervoor hebben wij de beschikking over betrouwbare paarden en pony’s.

Wanneer u zich gezond en fit voelt, en niet zwaarder bent dan 85 kg, staat niets u in de weg eens met paardrijden kennis te maken.

Kom vrijblijvend langs voor een kijkje op de manege, of neem telefonisch contact op voor meer informatie of een afspraak.

Veelgestelde vragen

Voorafgaand aan de les wordt je begeleid met het poetsen en opzadelen van je pony of paard, wat ongeveer een kwartier in beslag neemt. Het is daarom belangrijk dat je tijdig aanwezig bent. De eerste les is altijd een privéles. Deze duurt een half uur, waarbij je in eerste instantie aan de longe (lange lijn) gaat om zo, op een veilige manier, te wennen aan de bewegingen van het paard. Zodra het verantwoord is, mag je zelfstandig in de bak rijden als voorbereiding op het meerijden in de groepslessen.

Voor je eerste lessen hoef je nog geen speciale paardrijkleding aan te schaffen. Een soepele broek in combinatie met sportschoenen of (regen)laarzen zonder hak is voldoende. Je kunt bij ons de verplichte veiligheidscap lenen, zodat je goed beschermd bent tijdens het paardrijden.

Zodra je vertrouwd bent met de basisvaardigheden van het paardrijden en het veilig is om los te rijden, mag je meedoen in de groepslessen. Het aantal opstartlessen dat nodig is, hangt af van je persoonlijke aanleg en lichamelijke conditie en verschilt dan ook sterk per persoon. Samen met de instructeur beslis je wanneer je klaar bent om over te stappen naar groepslessen.

De minimumleeftijd voor kinderen om te beginnen met rijlessen is bij ons 8 jaar. Een maximumleeftijd hanteren wij niet.

Het vaststellen van een maximaal ruitergewicht is een maatregel die gericht is op het waarborgen van het welzijn, de gezondheid en het comfort van het paard. Wanneer het gewicht van de ruiter te zwaar is in verhouding tot het paard, kan dit het evenwicht verstoren en de natuurlijke beweging van het paard belemmeren, wat kan leiden tot blessures.

Door het beperken van het ruitergewicht streven we naar een goede balans tussen ruiter en paard, wat essentieel is voor een veilige en harmonieuze rijervaring.

Overdag na schooltijd en op zaterdag zijn er groepslessen voor kinderen en privélessen. 

Groepslessen op paarden zijn er maandag, woensdag en vrijdagochtend, alsmede op dinsdag, woensdag en donderdagavond. Bovendien zijn er op zaterdag nog twee jeugdlessen op paarden.

Tarieven
  • Privéles pony €18,50
  • Privéles paard €25,00

Zeker weten dat je doorgaat met lessen? Dan is een rittenkaart voordeliger.