Blauwendraad 3, 3911 SB Rhenen

Paarden & Pony’s

Allumée

allumee De mooie stoere merrie Allumée kwam in 2007 bij ons op stal ter wereld. Vanwege haar fijne bewegingen is ze een goed dressuur- én springpaard, met veel uitstraling. Ze houdt van aandacht en op stal is ze een echte knuffel. Helaas bleken er in de lessen te weinig mensen met haar overweg te kunnen, wat ons heeft doen besluiten haar te verkopen zodat ze voortaan 1 vaste ruiter heeft.

Alpha

Alpha Alpha was niet zo intensief gereden door zijn vorige eigenaren, maar na paar weken te zijn doorgereden door onze instructrice loopt hij mee in de les en blijkt dat hij het leuk vindt om elke dag aandacht te krijgen. Ook al vindt hij het wel eens moeilijk een bepaalde oefening uit te voeren, hij blijft zijn best doen. En springen vindt hij helemaal geweldig!

Amulet

Amulet De vosruin Amulet werd als vierjarige op de manege beleerd. Nadat hij het L-dressuur en springen bereikt had, ging hij de les in. Veel ruiters zijn weg van Amulet. Hij heeft fijne gangen en laat zich gemakkelijk rijden. Springen vindt hij leuk en hij is ook heel lief op stal.

Anista

Anista De grote chique Anista is eerst in de sport uitgebracht en daarna als fokmerrie naar manege Blauwendraad gekomen. Tot 2 keer toe bracht zij combinatie met O’Brien een veulen! ‘Annie’ is een sensibele merrie, maar kan o zo fijn lopen en doet nooit een stap verkeerd.

Dominka

Domincka Ons schimmeltje Dominka is als vijfjarige de les in gegaan en snapt nog niet alles even goed. Eigenlijk vindt ze de wereld om zich heen veel interessanter dan de ruiter op haar rug. Maar als je geduld hebt en haar aandacht weet te vangen is ze een fijn beestje. Ze kan springen als de beste en… ze heeft de mooiste en liefste ogen die je je maar kunt voorstellen! Tot ons grote verdriet hebben wij haar na een val moeten laten inslapen (dec.2018).

W´tje

W´tje W´tje is een elegante, gevoelige merrie en een echt damespaardje met fijne gangen. Met haar lieve koppie weet ze van menig manegeruiter wel een korstje brood of een worteltje los te peuteren. W´tje vindt het heerlijk om te springen en om in het bos te lopen maar kan in de dressuur ook heel mooi lopen. De vader van W’tje is de KWPN-hengst Rousseau die in de USA werd vereeuwigd in een bronzen standbeeld.

Zizo

Ziezo Zizo is een halfzusje van Amulet. Ze hebben dezelfde vader, Europees kampioen springen Nassau. Springen kan ze dan ook super. En ze heeft een droomgalop. Ziezo kan wel eens een beetje spooky zijn, maar ze is mooi, lief en is geweldig om op te rijden.

La Farina

Lafarina Zes en twintig jaar geleden (1993) werd La Farina bij ons op stal geboren. Het zwarte veulentje van toen is langzamerhand veranderd in een spierwitte merrie. Deze prachtige schimmel wordt gebruikt voor de eerste lessen aan de longe. La Farina is namelijk heel braaf en luistert goed naar de instructeur. Op 25 november 2019 hebben wij haar helaas in moeten laten slapen.

Widia

Widia Als jong paard om keuringsklaar gemaakt te worden voor haar fokker, zo kwam Widia ooit op de manege. Nadat ze op de keuring de ster niet haalde, werd ze beleerd en in de manege ingezet. Door een vervelend voorval in de stal is ze kopschuw geworden, waardoor ze nu nog altijd met halster en bit gereden wordt. Ze heeft zeker talent, met name voor dressuur. Ze heeft daarbij een consequente ruiter nodig, die geduld en doorzettingsvermogen heeft. Tijdens de bosritten is het een heerlijk stabiel paard. Helaas hebben wij op 5 december 2020 afscheid moeten nemen nadat gebleken was dat zij van een vervelende blessure niet kon genezen.

Hilly

Hilly Olga Hilly(1996, keur prest. v. Celano x Goodwill)
Hilly kwam in 2010 op de Blauwendraad. Ze had al een heel aantal goed presterende nakomelingen gekregen en dat was ook te zien, ze is een kapitale fokmerrie. Haar Cantos veulen, Ginilly, is nu 6 jaar en Z springen. In het jaar dat Hilly gust bleef kon ze in de lessen meelopen om meer bespiering te krijgen en conditie op te bouwen. Hilly heeft hele fijne gangen en doet super haar best voor de ruiter. Het dressuurwerk wierp vruchten af en het jaar daarna kreeg Hilly weer een veulen, nu van O’Brien, Ivorilly. Tot ons grote verdriet hebben we Hilly, door een fatale koliek, op 27 juni 2017 in moeten laten slapen.

Alandra

Alandra (Lux x Cordalmé), hier met haar veulen van 2018, Tallux, is sinds september 2018 toegevoegd aan ons paardenbestand. Zij heeft een dubbelfunctie, namelijk als fokmerrie en als lespaard. Zij kreeg in 2019 Oleta v. I’m Special de Muze en in 2020 Pirate van de Blauwendraad met als vader O’Brien.  In mei 2021 verwachten we nogmaals een veulen van O’Brien van haar. Zolang het gaat loopt ze mee in de les. Een fijne allround merrie voor de ruiters met gevoel.

Zonne, Tyrlan en Guinness zijn later aan het paardenbestand toegevoegd. Wij zullen z.s.m. hun verhaal met foto toevoegen.

Manegepony’s

Dinges

Dinges Inmiddels gekalmeerd en nu ook geschikt voor beginners, maar vroeger altijd bekend als de ‘rodeopony’ van de manege: Dinges. Hij is ondeugend, wendbaar en snel, en dit maakt hem ook één van de beste springpony’s. Favoriet dus voor de onderlinge springwedstrijden waarbij hij een hoop prijzen heeft gewonnen. In de wei zag Dinges kleine ronde pony Caromi altijd als zijn vriendinnetje. Na Caromi was Singa zijn vriendinnetje en momenteel is dit Lucette. In 2020 viert Dinges al zijn 36e verjaardag!

Resa

Resa Een prachtige New Forest pony, dochter van Maybe, braaf maar niet geschikt voor de echte beginnende ruiters. Resa is lekker voorwaarts, en een heerlijke pony voor bosritten. Ze is helaas niet altijd aardig tegen de andere pony’s in de les, dus moet je altijd wat afstand houden. Als ze duidelijk aan het werk wordt gezet kan ze netjes lopen en echt goed springen. Verder vindt Resa het heerlijk om gekriebeld te worden op haar schoft en schouders. Door een hoefbeenkanteling als gevolg van whiteline-disease hebben wij in september 2019 afscheid van haar moeten nemen.

Lucette

Lucette Dochter (geboren 1992) van oud-manegepony Caromi en inmiddels al heel wat jaren een brave manegepony. Af en toe is ze een beetje lui en ze is erg geïnteresseerd in eten. Poetskoffers en tassen kun je niet veilig bij haar laten staan: poetskoffers duwt ze omver en tassen maakt ze open. Zo werkte ze een keer een rol pepermunt uit een onbeheerde tas met papier en al naar binnen. Lucette is een favoriete keuze voor de onderlinge dressuurwedstrijden met haar slanke ‘dressuur’-lijf.

Marina

Marina Deze inmiddels sneeuwwitte pony was een pittig beestje die in haar jonge jaren graag een spurtje trok. Ze liep keurig dressuur en kon goed springen. Marina moest het na een blessure en lange revalidatie tijdelijk rustiger aan doen, maar was weer helemaal terug in vorm. In de stal knorde ze zodra ze iets lekkers te eten voorbij ziet komen. Ze was al vanaf haar 2e jaar bij ons en heeft in 2014 als 26 jarige met een foto in de Penny gestaan. Na een hersenbloeding die zij op een vrije ochtend in de wei kreeg, hebben wij haar na enkele dagen in de kliniek, tot ons grote verdriet toch in moeten laten slapen (4/3/2019). We zullen haar enorm missen.

Maybe

Maybe Maybe is een New Forest stermerrie en goed in dressuur en springen. Maybe kan wel een beetje lui zijn, maar zowel beginners als gevorderden kunnen met haar aan het werk. Maybe houdt er van om geknuffeld en gepoetst te worden. Ze liep een paar jaar geleden op de Nieuwjaarsshow mee in de carrousel, compleet versierd met mini-kerstballen en slingers. Maybe’s dochter Resa liep ook mee als manegepony.

Tamira

Tamira Helaas niet meer onder ons is Tamira, Ze was herkenbaar aan haar Arabierachtige hoofd en haar rechteroog. Tamira was blind aan dit oog, maar ze redde zich er al jaren prima mee. Ze was ontzettend braaf en werd vaak gereden door beginnende ruiters. Ze was een fijne pony voor bosritten en dressuurwedstrijden. Tamira heeft ook een proefje gelopen in een viertal met de open dag van de manege. Ze was toen versierd en er waren veel mensen, maar ze heeft geen stap verkeerd gezet!

Nina

Nina Roodschimmel Nina staat niet graag op stal; hier kijkt ze dan ook meestal niet blij, tenzij je iets te eten hebt en/of de deur voor haar openzet. Ze komt dan graag gezellig bij je staan, maar een knuffelpony is het niet. Nina is braaf in de bak en in het bos en loopt heel graag, hoewel ze met springen wel echt overtuigend gereden moet worden. Helemaal alleen in de bak is Nina niet echt op haar gemak, maar met een ander erbij kun je heerlijk met haar rijden.

Linja

Onze Linja is een niet al te grote New Forest stermerrie, die het met zowel beginners als gevorderde ruitertjes heel goed doet. Voor de groepslessen is ze betrouwbaar en laat ze zich goed sturen. Een fijne pony, waar heel wat jonge ruiters graag hun les op rijden. Trek echter niet zo maar je jas uit of het klittenband van je cap los als je op haar zit, want daar kan ze behoorlijk van schrikken. In de stal een fijne leerpony voor iedereen die wil leren poetsen en opzadelen. Ze is net zo oud als Marina, maar beide dames zien er nog patent uit. Inmiddels (2019) geniet Linja van haar pensioen in Elst, maar af en toe komt ze “met vakantie” naar de manege.

Anouk

Anouk is een fijne New Forest pony, met altijd een mooie glans op haar donkere vacht. Ze is lief op stal en is fijn te rijden. Springen kan ze heel goed maar ze is zelden te overtuigen om over de balken te gaan. Daarentegen kun je fijn dressuur met haar rijden en met buitenritten is ze ook super betrouwbaar.

Balou

Balou was een New Forest stermerrie en heeft jarenlang als fokmerrie dienst gedaan. Balou had heel snel haar plek gevonden tussen de manegepony’s en was bij vele ruiters favoriet. Ook op de wedstrijden was deze attente black beauty populair. Tot onze grote schrik en verdriet is Balou op 24 augustus 2017, tijdens een ontspannen buitenrit, abrupt van ons heengegaan.

Chicky

Vele ponyruiters hebben in Chicky hun lievelingspony gevonden. Met haar prachtige lieve ogen en weelderige manen steelt ze vele harten. Het is niet helemaal duidelijk van welk ras deze ponymerrie is; het meest lijkt ze nog op een kruising Merèns, of Welsh Cob. Chicky is een stoere pony die ook voor de wagen kan lopen. Tijdens ponykamp laat ze de ruiters voor het eerst kennismaken met de mensport en met voltige.
 

Iris

Iris is de pony waar praktisch iedereen zijn eerste ponyrijlessen op krijgt. Ze luistert ontzettend goed naar de instructeur en is uiterst betrouwbaar in de privélessen. Ze is in de groep wel wat dominant en kijkt dan wel eens dreigend naar haar collega’s, en daarom zie je haar bijna niet in beginners groepslessen. Het is een van onze grootste pony’s dus daarom wordt ze af en toe ook ingedeeld bij de volwassenen voor een fijne buitenrit. Ze heeft fijne gangen en wint vele prijzen met de wedstrijden.

Davina, Indra en Nola zijn later aan het ponybestand toegevoegd. Wij zullen z.s.m. hun verhaal met foto toevoegen.

Oudgedienden

Orion

Orion Orion kwam als veertienjarig M-dressuurpaard de manegelessen versterken. Op stal leek ze een beetje zuur, maar als je rustig ging borstelen en een beetje met haar praatte gingen de oortjes vanzelf naar voren. In de les liep ze de kantjes er wel eens vanaf, maar ze kon toch mooi lopen! Inmiddels is Orion er niet meer, wegens een ongeneeslijke blessure hebben wij moeten besluiten haar in te laten slapen.

Kasper

Kasper Kasper was onze professor. Onervaren ruiters leerden van hem de beginselen van het paardrijden en ervaren ruiters konden leuk met hem sturen. Hij kon heel goed lopen, maar hield wel je been er bij, want anders nam hij je in de maling. Kasper was lief, slim en grappig en de leider van de manegepaarden als ze in het land liepen. Helaas hebben wij in augustus 2014 afscheid van Kasper moeten nemen. We zullen hem nooit vergeten, hij was echt speciaal.

Honneur

Honneur Honneur of ‘Honnie’ zoals zijn fans hem noemen, was de meest ongeduldige van stal. Het liefst liep hij bij de buitenritten voorop en dan liett hij de rest van de groep ver achter zich. Eigenlijk vond deze zwarte ruin voltes en overgangen rijden maar niks. Toch liet hij zich ook tijdens de dressuur- en springlessen goed bewerken. In september 2014 hebben wij helaas moeten besluiten Honneur in te laten slapen. We zullen hem allemaal missen, hij had vele fans.

Tosca

Tosca Eén van de oudste manegepony’s was Tosca. Ze werd aan het eind van de zomer van 2013 ingeslapen, toen ze dik in de dertig was. Als het tijd was om in de les te gaan galopperen fungeerde Tosca liever als glijbaan. Op die manier zijn veel beginnende ruitertjes van haar hals af gegleden. Toch was de kleine vos (in de winter een haarbal) bij velen favoriet. Haar vriendin was de schimmel Marina met wie ze altijd samen door de wei wandelde. Tijdens haar pensioen stond ze gezellig met ‘opa’ Nicolaas in één grote box en in de wei.

Nicolaas

Nicolaas Tot ons grote verdriet hebben we woensdag 15 januari 2014 toch nog onverwacht moeten besluiten de opa van de manegepony’s in te laten slapen. Hij was al een tijdje met pensioen maar nog altijd bij velen favoriet met zijn knuffelige grote manenbos Toen Haflinger Nicolaas al op leeftijd was kon hij zich af en toe gedragen als een jonge pony: tijdens het oefenen voor een kerstshow vond hij het nodig zijn ruiter af te gooien en op eigen houtje wat hindernissen te springen (misschien dacht hij aan vroegere tijden, toen hij deelnam aan crosswedstrijden). Nicolaas werd bijna 32 jaar geleden geboren op Manege Blauwendraad. Een pony om nooit te vergeten.

Lorenzo

Lorenzo Ons slungelige springwonder onder de pony’s. Voor dressuur haalde hij zijn neus op, maar springen kon hij als de beste. Vaak was hij dan ook de favoriete keus van veel ruiters bij de springwedstrijden en hij won heel wat prijzen. Voor een leuke bosrit, kon je gerust Lorenzo meenemen. Zowel in de groep als voorop liep hij vrolijk door het bos. Lorenzo was gek op water: als hij een plas zag, wilde hij zichzelf en zijn ruiter nog wel eens trakteren op een verfrissend bad. Helaas hebben wij Lorenzo wegens een pijnlijke blessure op 18 jarige leeftijd laten inslapen.